Dialog förklarat, en gång för alla

Dialog förklarat, en gång för alla

Att konversera är konsten att fortsätta tala om ingenting. Så vad är då dialog?

Om du bara kommer ihåg en sak om dialog, så ska det vara det här:

Dialog är HANDLING.

ACTION.

Träna hjärnan att tänka att när en karaktär för dialog så agerar hon. Hon gör någonting aktivt med sina ord. Det hon säger har ett syfte. Hon vill förmedla någonting, få någon att tycka eller känna någonting, kanske vill hon framställa sig på ett särskilt sätt? Kanske vill hon göra sig av med någon?

 

Vad är motivet bakom det som sägs?

Så motivet bakom själva dialogen är viktigt och självklart även orden och sättet saker och ting sägs på. Vad vill din karaktär förmedla och varför? Hur vill din karaktär få den hon pratar med att känna sig? Vad förväntar sig din karaktär för svar och hur påverkar detta sättet hon framför sitt budskap?

 

Vi vill veta vad karaktärerna i en bok är ute efter

Om din huvudperson lyfter luren och pratar med någon måste det finnas ett syfte bakom det. Vad vill hon? Vill hon låna pengar? Få tröst? Lirka ut information? När vi vet vad karaktären är ute efter så kan vi bestämma oss för om vi hoppas att hon får som hon vill eller inte. Vi kanske anar hur det kommer att gå. (Men hon fattar väl att han kommer säga nej, han som är så snål…) Om dina läsare börjar ”skriva” berättelsen i sitt huvud är det ett bevis på välskrivna trovärdiga karaktärer och en trovärdig handling.

När du har övat upp det här så går vi vidare till den största hemligheten bakom grym dialog

 

I en dialogscen finns alltid:

 

detre

 

 

För varje scen bör du fråga dig själv vilka dessa är

Det sagda är rimligtvis det karaktären säger, till exempel: ”jag längtade hem”

det osagda ”jag längtade hem till dig och inte till min man”

det osägbara ” jag älskar dig och jag önskar att jag hade gift mig med dig istället för din bror”

 

Spänning i en dialog är skillnaden mellan dessa tre

Desto större skillnad, desto mera spänning. Tänk dig själv om dina karaktärer skulle säga det osägbara i all dialog? Spänningen skulle dö ut på en gång (förutom att det inte skulle vara trovärdigt). Tänk på det klassiska ”jag är inte arg” eller ”gör vad du vill” i ett parbråk.

”Gör vad du vill” är det sagda.

”om du gör det där så kommer jag bli så jäkla förbannad”. Är det osagda.

”Om du går ut ikväll igen, kommer det vara sista droppen, då har du bevisat för mig att du inte älskar mig. Du tänker inte ens på hur jag har det, sekunden du går ut genom dörren kommer jag börja smsa med Mikael från jobbet som hämnd”.

I ett ilsket bråk finns det ingen som skulle säga det osägbara. Det är för avslöjande, för sårande, för ärligt att ens säga högt för sig själv. Det osägbara är beskrivningen av insatserna. Vad står på spel egentligen? I det här fallet är det risk för otrohet och skilsmässa och ett förhållande står därmed på spel. Som författare och läsare ska du förstå detta.

Allt detta fast din karaktär bara sagt ”Gör vad du vill!”.

Spänning vänder bladet

Hur kommer hennes partner att ta hennes ord? Kommer han att förstå allvaret? Kommer han höra vad hon säger ordagrant? Förstår han att hon inte menar det men tänker använda det som en ursäkt för att inte ta tag i deras problem? Kanske vill han skiljas men vågar inte vara den som säger det? Försöker han provocera fram ett felbeteende hos henne?

Så fort du börjar ställa frågor om hur det ska gå, har du spänning framför dig. Du har alternativa utvägar och det är det som vänder bladet.

Vad tycker du själv? Är det bättre att använda dialog än ”Plötsligt knackade det på dörren” för att få läsaren att läsa vidare?

 

 

 

 

Skriv en kommentar