Din berättelse börjar med ett mål

Din berättelse börjar med ett mål

 

Jag har lärt mig den hårda vägen att stanna upp och fråga ”Vad vill du?” då och då. Vår egocentriska läggning blir nämligen avbruten i den (obligatoriska) tystnaden som följer. Man lämnar utrymmet öppet för en annan människa som förhoppningsvis uppskattar att bli insläppt.

Vi får kontakt.

Alla människor har begär, önskemål, lust

Dessa behov som Maslow en gång staplade prydligt i en pyramidtrappa. De skapar mål, som kanske är undermedvetna eller finns nedskrivna i punktform på någon skrynklig nyårslista. I vilket fall skapar begäret en framåtrörelse.

När det kommer till din berättelse, så bör du veta vart du ska innan du börjar gå dit. Det underlättar i alla fall.

alice
Alice i Underlandet

 

Så vad är ett mål? Det som främjar ett tydligt tillvägagångssätt. När det är tydligt för läsaren vad huvudpersonens mål är, så ska läsaren tänka ”Jag hade gjort såhär” inte för att läsaren nödvändigtvis ska veta men läsaren ska i alla fall tänka på det. Skulle det formulerade målet vara ”Att bli lycklig” så är det så brett att vi som läsare inte kommer någonstans. Vi har ingen riktning. När du testar din målformulering så bedöm den utifrån det. Finns det ett tydligt nästa steg? Det kanske finns flera? Det viktiga är att känna av rörelsen.

Du kanske tänker dig ett mål som slutet. Släng bort den uppfattningen! Det är nämligen inte slutet på din berättelse som talar om riktningen för dig. Du behöver faktiskt inte veta hur berättelsen slutar förrän (just det!) slutet. Bara din karaktär har ett begär att jobba med så har du en riktning för henne att gå i. Begäret är grunden, det formar målet, målet skapar handling. Mål ska genomsyra varje scen och hela berättelsen.

Utan mål, ingen mening

Vet du inte vad din karaktär begär i den allra första scenen så kommer du antingen att gå vilse eller ge upp på din text när du har ”fastnat”. Om du är en riktigt arbetshäst (åsna) så listar du kanske ut det till slut men du kommer att skriva om halva din bok. (Det är vad jag sysslar med nu, jag – Åsnan). Du kommer att upptäcka onödiga scener eller att vissa saker du vill visa, bättre gestaltas av en annan sorts scen. Du kommer att flytta fram vissa scener och skjuta bort andra. När din karaktär har ett tydligt mål vilar hela berättelsens trovärdighet på detta. Handlingar som karaktären tror driver henne mot hennes mål är trovärdiga och alla andra är inte det. Om en tjej springer för sitt liv ifrån en lönnmördare så är det inte trovärdigt att hon skulle stanna upp för att sätta på sig läppstift (Om inte karaktärens mål är att dö snygg, då ska hon definitivt stanna upp och måla läpparna). Hon kanske har lejt lönnmördaren själv? Hon vill kanske sätta dit sitt ex för sitt mord som hämnd? lönnmördaren kanske är en dag tidig och hon har inte hunnit måla läpparna med det där läppstiften polisen kommer att hitta i exets bil? Är det verkligen lönnmördaren som hon har lejt, eller är finns det två? (Ah! the plot thickens, som man säger). Hänger du med? Genom berättelsen så utvecklar du motivet bakom målet och läsaren lär känna huvudkaraktären bättre och bättre.

Efter är bra, före är bättre

I ovan exempel så blir vi direkt nyfikna på vad som kommer att hända. Vi har fångat spänningen och det är jättebra. Men, en riktigt fantastisk bok får oss att undra likväl vad det är som har hänt innan. Börjar läsaren ställa frågor om vad som har hänt före första scenen har man lyckats skapa en nyfikenhet som går djupare än en cliffhanger. Din karaktär uppstår inte i ett vakuum, hon har både en historia och en framtid. Att skapa en trovärdig karaktär handlar om att grunda berättelsen långt före första scenen.

Desto tydligare mål, desto bättre karaktärer

När du har ett begär att jobba med och vet vad karaktärens mål är kommer du automatiskt på vad som kan tänkas hindra karaktären från att få det hon vill ha (konflikt). Vem kan tänkas hindra henne (antagonist). Varför hon vill ha vad hon vill ha (motiv).

Du ska veta vad din karaktär begär på ett konkret, uppnåeligt, specifikt och kvantifierbart plan. Karaktären ska ha ett mål med varje scen, och ett övergripande mål för hela berättelsen. Din läsare ska instinktivt veta när din karaktär rör sig mot sitt mål eller ifrån det. Det är det som skapar engagemang. Vet läsaren vilket håll karaktären rör sig i kan hon också reagera känslomässigt. Känner du dig låst av tanken på att spika fast ett mål från start? Oroa dig inte, målet kan utvecklas i takt med att karaktären utvecklas.

Det är motivet bakom målet som gör en bra bok

Många mål kan tyckas vara rätt simpla. ”Få sitt drömjobb” (working girl), ”Hitta en rik make” (How to marry a millionaire), ”Fånga seriemördaren” (När lammen tystnar). De bästa målen är faktiskt väldigt konkreta, men dess simpla struktur lämnar utrymme för dig att presentera ett komplext motiv bakom dem. Det är inte själva målet att hitta en rik make i ”How to marry a millionaire” som skapar intresset hos oss. Det är trots allt tre olika karaktärer som har samma mål. Det intressanta är att förstå motiven bakom varje tjejs tankar och följa deras personliga utveckling genom berättelsen.

Alla dina stödkaraktärer måste ha tydliga mål

Det är vad som kommer att göra dem till levande personer istället för statister. I Buffy och vampyrerna har Xander ett övergripande mål. Han vill bli tillsammans med Cordelia. Hans mål ger författarna till serien möjligheter. När de behöver låta någon annan än Buffy upptäcka någonting kan de göra det genom att låta karaktären följa sitt mål. Xander kanske är misstänksam mot Cordelias nya pojkvän och i sin nyfikenhet upptäcker att han är en vampyr. Om du ger alla dina karaktärer egna mål från början så kommer de att ha sin egna röda tråd. Du är vad du begär, eller hur? I en scen kan du enkelt skapa konflikt genom att spela ut karaktärernas olika mål mot varandra.

 

Definitionen av en Antagonist är att dennes mål går stick i stäv med Hjältens

En antagonist behöver inte vara ond. I Snövit har drottningen en önskan om att vara den vackraste kvinnan i landet. Det råkade bara vara så att det dök upp en jänta som förhindrade detta. Hade drottningen varit vackrast hade hon inte brytt sig om Snövit. Att hon är ond formar hennes handlingar men det är hennes mål som driver berättelsen (mot Snövit). Ibland känner inte antagonisten och Hjälten varandra. Det kan vara två personer som båda uppvaktar en tredje. Det kan vara en överbeskyddande mamma som vill sitt barns bästa men därmed hindrar kärleken mellan huvudpersonerna (The Notebook). I Legally Blonde har Elle en antagonist i Vivian. En slumpmässig tjej som börjar ogilla Elle är inte trovärdig. Men flickvännen till exet hon försöker vinna tillbaka? Absolut, vi förstår att Vivian inte är så glad i Elle (trots att hon verkar vara världens trevligaste) när hon försöker stjäla bort henne fästman. Elles gulliga och trevliga egenskaper gör att Vivian ogillar henne ännu mer i den kontexten.

 Hur mål och begär utvecklas

Elle’s övergripande mål är att plugga juridik på Harvard, för att vinna tillbaka Warner (killen som dumpade henne). Det inre målet är att hon vill bevisa för Warner att hon visst är smart och bra nog för honom. Hon vill ställa allt till rätta i sin värld. Genom att bli en seriös jurist är hon säker på att Warner kommer inse att han har begått ett stort misstag.

Elle kommer in på Harvard men ingen tar henne på allvar ändå. Hon blir utfryst av andra studenter och detta bekräftar Warners tankar om att hon inte skulle passa honom. Vivian utmålas till hennes motsats, hon är ”perfekt” för Warner (hinder, konflikt, antagonist).

Nu vill Elle på allvar bevisa att hon visst är smart genom att plugga stenhårt och söka till den speciella praktikplatsen. (direkta yttre mål). Sakta men säkert vinner hon över professorerna, några studenter och till slut får hon praktikplatsen. Genom att jaga sitt yttre mål och överkomma hinder utvecklas hon. Hon går och pratar med Warner med hopp om att hon nu bevisat att hon visst är smart och på hans nivå. Warner avvisar henne igen.

Där och då blir Elle förbannad och inser att ”I’ll never be good enough for you”. Hon fattar att Warner är en stor tönt och att det inte är fel på henne (halleluja). Elle har fått smak för advokatyrket vid det här laget och hennes nya mål är att lyckas med sin utbildning. Nu ska hon minsann bevisa för Warner att hon inte bara är lika bra som han, utan bättre! Hennes kamp om att bli en bra advokat gestaltas genom praktikplatsen hon nu delar med Warner och Vivian. Hennes direkta mål är att få Brooke (klienten) frisläppt.

Hon använder sina tidigare kunskaper och egenskaper tillsammans med sin nyfunna kunskap och räddar dagen. Hon lyckas briljera under stor dramatik och till slut bevisa för alla att hon visst kommer att bli en bra advokat.

När filmen nästan är slut kommer Warner och vill ha tillbaka Elle men hon nobbar honom. (Viktig scen som visar hur Elle har utvecklats.)

ellewoods

Den röda tråden (målet) är att plugga på Harvard och bli advokat. Det som förändras är hennes motiv och vad hon tror att hon kommer uppnå genom att nå sitt mål. Hon trodde att hon skulle vinna tillbaka Warner men hittar istället en karriär, vänner för livet och en mycket bättre kille att lägga sin tid på.

En sammanhållen berättelse utvecklar mål och motiv och låter huvudpersonen tolka samma sak på olika sätt. Det är viktigt att målet inte skiftar diametralt. Vi hade inte uppskattat det om Elle mitt i filmen inser att advokatyrket inte är för henne och går och öppnar en skönhetssalong med Paulette. Större förändringar ska packas in i första delen av boken.

så lägg lite tid på att verkligen bearbeta din karaktärs begär, motiv, mål och handlingar. Du kommer snart märka att det är som raketbränsle för skrivandet.

Har din huvudperson ett övergripande mål? Är motiven bakom det målet välgrundat och trovärdigt?

Skriv en kommentar