Ditt ordval hindrar dig från att lyckas

Ditt ordval hindrar dig från att lyckas

 

Skillnaden mellan att välja att säga att man har misslyckats och att man inte har lyckats än gör mer än vad du först kan tro.

Än. Det lilla ordet som kan förändra allt. Vi har lärt oss att man måste vara en bra förlorare. Men tänk om vi istället alltid såg oss själva som vinnare? Vi kanske bara inte har vunnit än.

Sådär. Nu känns det väl bättre? 

Det är dags att börja tänka som en vinnare. Byt ut jag blev refuserad till jag har inte blivit utgiven än. Byt ut, Jag har inte skrivit klart min bok till Jag har inte skrivit klart min bok än.

Ordet Än har så mycket makt i sina två bokstäver. Att tänka att man har blivit refuserad är inte produktivt. Det finns ingen handling efter den meningen.

Att man har förlorat innebär att man slutar och du tänker väl inte sluta skriva?

Tänk bara så om du redan har slängt in handduken och ska börja föda upp lamor istället. Om man tänker att man inte har blivit utgiven än så början våra hjärnor omedvetet att tänka vad händer nu? Vad måste jag göra för att bli utgiven? Svaret är givet. Uthållighet kommer alltid att vara den egenskapen som ger dig mest framgång med vad du än företar dig i livet och extra mycket i skrivandet.

Vi måste fortsätta. För författarskap är en cirkel, den tar inte slut.

Carol Dweck är professor i social- och utvecklingpsykologi och har forskat på hur användandet av ordet ”än” påverkat barns sätt att ta sig an utmaningar. Barn förstår nämligen inte att det finns omöjliga saker. De är väldigt dåliga på så många saker så de har inte samma spärr som vuxna. Tänk om ett barn skulle spendera 3 månader med att försöka lära sig att gå och sedan säga ”Nej, alltså det går inte, jag är ju värdelös, jag nöjer mig med att kräla fram istället”. Det tar dem ungefär ett år från födelsen innan de kan gå. Kanske två år till innan de kan gå utan att ramla omkull för ingenting.

Vi kan inte påverka våra mindre barn för de förstår inte att de är jättedåliga på att gå. De har en instinkt som säger åt den att försöka ta sig upp oavsett hur många gånger de faller omkull. De äldre barnen som vi kan prata med uppvisar ett annat beteende.

Barn till föräldrar som använde ordet än gav inte upp i samma utsträckning som andra barn. Oavsett hur dåliga de var på någonting så litade de på det där ordet. Det spelade ingen roll om det var enkla eller till synes omöjliga uppgifter de fick, barnen som fick höra att de skulle lyckas till slut fortsatte försöka.

Det fanns en tid när Astrid Lindgren inte kunna skriva, inte än.

Vi vill sällan läsa böcker om karaktärer som ger upp för att det blev lite svårt. Det finns ingen handling i den berättelsen, så om du unnar dina karaktärer detta, varför inte unna sig själv lite handling i livet? Du är en författare, du har bara inte skrivit klart din bok än.

Men snart så. Så gå skriv den. Börja, fortsätt och när du är klar? Fortsätt lite till.

Skriv en kommentar