En endaste fråga håller ihop din bok

En endaste fråga håller ihop din bok

Den Stora Dramatiska Frågan. Utan den havererar allt men det finns en uppsida.

Om du har koll på den Stora Dramatiska Frågan (SDF) i din berättelse så har du en livlina som kan dra dig ur alla tänkbara knipor. Från skrivkramp till skrivlust så är den stora dramatiska frågan även ett svar på alla andra frågor du kan tänkas ha. Den är din röda tråd, den som berättar för dig var du ska börja, vart du ska och även när du ska sluta.

Stora löften! Jag vet, men ha tålamod med mig så ska jag förklara.

Den Stora Dramatiska Frågan är frågan som får läsaren att bläddra framåt

Har du någonsin i princip gett upp på en bok men läst klart ”för att se vad som händer”?

I en berättelse så är det i slutändan den dramatiska frågan som får oss att vända blad (med eller utan cliffhangers). Sanningen är att du kan vara en rätt dålig författare men om du behärskar spänning så blir du läst ändå. Den bästa spänningen skapas av en välformulerad dramatisk fråga. Frågan grundar sig i protagonistens centrala konflikt och varje bra bok har en.

Några exempel:

Romeo & Julia – Kommer de att få varandra?

När lammen tystnar – Kommer Clarice att fånga Buffalo Bill?

Alkemisten – Kommer Santiago hitta skatten han har drömt om?

Lite filmer:

Burnt Kommer Adam (Bradley Cooper) att få sin tredje Michelinstjärna?

Hitta Nemo Kommer Marvin att hitta sin son Nemo?

E.T. – Kommer E.T. att ta sig hem?

The Bourne Identity – Kommer Jason att få reda på vem han är?

Frågan ställs innan slutet av första akten

Om du inte har ställt din fråga så att läsaren förstår den och kan ta till sig den förrän långt in i berättelsen så har din berättelse börjat för tidigt. I Legally Blonde får vi följa Elle Woods samma dag som hon tror att hon ska bli friad till (Hon blir dumpad istället) Hon bestämmer sig snabbt att hon ska vinna tillbaka sin pojkvän. Där och då ställs frågan ”Kommer Elle att vinna tillbaka Warner?”.

Frågan ska kunna besvaras med ett JA eller NEJ

Häri ligger det vackra i den dramatiska frågans enkla utformning. Det är inte mer komplicerat än en mening och ett ja/nej svar. Självklart finns det nyanser, utveckling, förklaringar men de är alla sekundära. Många frågor kan besvarar med ett ”Ja, men ..” som i fallet Legally Blonde så ”Ja, Elle vinner tillbaka Warner, men hon upptäcker att hon inte vill ha honom trots allt”. Även om det finns ett ”men” så undvik att tänka så mycket på det att du glömmer att besvara frågan. Vi som tittare förstår snabbt att Elle utvecklas så mycket att hon inte borde vilja ha Warner längre men det hade varit väldigt slarvigt av manusförfattarna att inte ge oss en scen där Warner antingen uttrycker att han vill vara med henne eller inte vill det. Vi vill se Elle dissa honom!

Frågan besvaras vid berättelsens klimax

När frågan är besvarad är berättelsen slut. Du har slut på spänning och den centrala konflikten är löst. Det är dags att knipsa av trådarna som du förhoppningsvis knutit ihop vid berättelsens klimax. Så paketera dem i ett poetiskt avslut och skriv The End. Det finns ingenting konstigare än en bok som man känner bara fortsätter utan poäng fast man som läsare är färdigläst.

Har du märkt att vi pratar om berättelsestruktur igen? Vi snuddade just förbi Början, Mitten, Slutet. Men viktigast av allt så förstår man äntligen vad som menas med Den fruktade röda tråden (Det där alla pratar om men ingen kan förklara, ”ja du veeet ..” ).

Så vad har din berättelse för Stor Dramatisk Fråga?

Jag har kämpat en aning med mitt manus, mest för att jag tappade tråden lite när jag tog en så lång paus i skrivandet. (ofrivilligt men ändå). Jag har slaktat det, vänt det ut och in och till slut så har jag förstått att jag har slarvat med min dramatiska fråga. Den har varit alldeles för vag. Jag är inte den som skriver en detaljerad synopsis innan jag börjar skriva. Jag gillar att upptäcka boken medan jag skriver den. Den här gången har jag dragit ut på fasen där jag låter karaktärerna presentera sig för mig.

Om man kan jobba med en synopsis så rekommenderar jag det sättet att jobba på. Om man inte klarar av det så är en stor dramatisk fråga det näst bästa. Det blir en fast punkt att hålla fast vid, någonting att återvända till om man går vilse.

Snart ska min fråga hänga över skrivbordet, så fort jag är nöjd med den. 🙂

Skriv en kommentar