Lär dig arketyperna: Dåren

Lär dig arketyperna: Dåren

(Detta är fjärde delen i en serie om arketyper, länk till övriga i slutet på inlägget)

Dåren är min favorit, så älskvärd och oförarglig! Här kommer checklistan för denna härliga och viktiga arketyp.

Blanda inte ihop dårhet med dumhet

Självklart är vissa dårar aningen intelligensbefriade men detta är inte en grundsten för arketypen. Elizabeth Bennets mamma i Stolthet och Fördom är en riktigt löjlig karaktär men hon är inte dum. Hon inser allvaret och vikten i att gifta bort sina 4 döttrar så att de inte ska ha ett liv i fattigdom.

Begränsa inte Dåren

Dåren är kul, dåren är den som mest troligt lättar upp stämningen, men det är inte den enda rollen Dåren kan ha. Om du enbart låter karaktären vara blåst och då och då göra bort sig och säga roliga saker så kommer han att kännas malplacerad i berättelsen. Han kommer att vara en distraktion istället för en viktig pusselbit.

Dåren representerar optimism

Allra viktigast representerar Dåren optimism. Han är inte en knasig figur som hoppar in då och då som en mellanakt. Han är invävd i historien, han är den ljusa punkten när allting känns som förgjort. Han rör sig framåt i berättelsen utan att begränsas av faror, varningar eller sunt förnuft. Han litar på att allting kommer att ordna sig. Xander i Buffy vampyrdödaren försöker ragga upp Cordelia i otaliga säsonger trots motsatsen till uppmuntran från hennes sida.

xander

Att visa istället för att berätta

Elizabeth Bennet har inget intresse av att ”hitta en make” trots att hon någonstans måste förstå att hennes öde tyvärr vilar i det valet. Dåren kan ha en stor funktion i att lyfta fram skillnaden mellan vad Hjälten vill till skillnad från vad hon behöver. Speciellt om Hjälten på grund av stolhet eller rädsla inte vill erkänna det för sig själv. Dåren viskar ”det kommer att bli bra”. Utan mammans påtryckningar hade Elizabeth inte kunnat råka på Mr.Darcy så många gånger. Kvinnan skickar ut systrarna i regnet för att de ska bli tvungna att sova över hon Bingley familjen. Elizabeth ställer för det mesta bara upp på ”charaden” för sina systrars skull men dras in i spelet till slut. Dårens karaktär är den som viskar ljusa och ljuva förslag i Hjältens öra eller är helt säker på vad som är bäst för henne och ”hjälper till”.

Dåren representerar en viktig sida hos Hjälten

Hjältar är ofta motsträviga. De kämpar i motvind och kastas ut i äventyret utan att vara förberedda på vad som ska komma. Ibland kan de även ge upp. Dårens representerar den delen av hjälten som trots allt strider vidare. Den delen som vägrar acceptera att saker och ting inte går hans väg.

Dåren representerar även oskuld

Som en kontrast till hjälten och antagonisten är dåren oftast oskulden personifierad. Okorrumperad och utan onda avsikter eller själviskhet. Eftersom hjälten oftast har en aspekt av Antagonisten i sin karaktär dras hon mot det mörka. Makten som Hjälten besitter kan och bör till viss del korrumpera henne. Tänk dig Harry Potter och Ron. Harry gör ibland väldigt dumma saker och får skämmas gentemot Ron. I kontrast till honom ser han sina moraliska svagheter. I Hunger Games är Rue en oskuldsfull dåre, hon är god rakt igenom och påverkar Katniss väldigt mycket.

rue

Dåren kan vara någon som Hjälten ska rädda eller skydda

I de flesta actionfilmer har vi någon som ska räddas. En motvillig hjälte som gått ner sig och tappat tron på sig själv råkar plötsligt på oskulden personifierad. Han ser hopp om att återupptäcka den sidan hos sig själv. Genom att rädda det oskyldiga och försvarslösa offret räddar hjälten i slutändan sig själv (sin själ). Men hjälten kan behöva rädda en oskyldig karaktär mer subtilt än så. Elizabeth Bennet försöker rädda sin syster Janes förlovning till Mr. Bingley.

Dår-karaktärer tenderar att vara extremt tursamma

Det bästa exemplet på detta är Forrest Gump. Han blir en fotbollsstjärna av en slump när en tränare ser hur fort han springer när han försöker komma undan från sina mobbare. Han överlever Vietnam utan en skråma, blir en olympisk medaljör i ping pong. Sedan hinner han bli miljonär och popkultur fenomen- allt utan att egentligen anstränga sig. När man låter Hjälten i berättelsen även vara Dåren är det viktigt att inte glömma bort att han ändp måste vara den som driver berättelsen framåt. Tänker på till exempel Happy Madison. Han ärver en massa pengar och en betjänt (tur) men sedan händer allting som händer på grund av att han i rollen som dåren tuffar på utan att tro ont om andra.

forrestgump

Dåren kan vara tursam även om han är helt inkompetent

I Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, har vi en inspektör som jagar efter hundraåringen. Han lyckas få upp spåren efter honom av en slump och ”löser” uppgiften i slutet och får beröm av sin chef trots av vi som läsare förstår hur urbota inkompetent han är. Jag skrattade gott åt den karaktären kan jag säga. Fantastiskt sätt att rollbesätta dåren och ändå göra det trovärdigt.

Dåren lämnar kaos i sin väg, men aldrig medvetet

Det är karaktären som råkar tända eld på julgranen när han ska överraska barnen med tända ljus. Karaktären som kör hjältens bil till tvätten för att vara snäll men råkar få den bortforslad, råkar avslöja hemligheter för antagonisten osv. Ofta så är det Dårens goda intentioner som styr honom men resultatet blir ändå kaos och förstörelse för att Dåren inte förmår se hur saker och ting kan vändas mot honom på grund av sin godtrohet.

urkel

Till skillnad från Lurendrejaren så tycker Dåren inte att det är kul med kaoset han skapar

Antingen lever Dåren i total förnekelse. Han erkänner aldrig att han egentligen är ett stort hinder utan ser direkt en lösning eller den ljusa sidan av saker. Min favoritdåre i filmens värld är Barry i Dinner for Schmucks. Han ställer till det rejält för huvudpersonen och ska alltid försöka rätta till sina misstag- och gör saker oavsiktligt ännu värre. Det är inte ovanligt att hjälten utropar ”Stop Helping Me!” till Dåren.

Du kan förflytta hjälten med hjälp av Dårens kaos

Utgången för Dårens kaos kan även vara god. Till exempel så kanske han skadar hjälten så att hon behöver läkarvård och på sjukhuset råkar de få överhöra antagonistens stora plan. När hjälten blir av med sin bil får hon ta bussen till jobbet där hon får träffa någon som är viktig för berättelsen. Det kan även vara så enkelt som att den bussrutten senare räddar hjälten när hon ska ta sig ifrån en fara. När man måste se till att hjälten råkar på någonting men känner att det blir svårt att göra trovärdigt med hjältens egna drivkraft (det är inte som att hjälten får för sig att åka till sjukhuset och lämna blod mitt i allt) så finns Dåren till hands.

Dåren kan fungera som ett bollplank för Hjälten

De få gånger man måste komma med en utläggning i berättelsen kan man utnyttja Dåren som ett bollplank för hjälten. På grund av sina godhjärtade och öppna natur vänder sig oftast hjälten till Dåren med sina tankar, funderingar och känslor. Vi har nog alla en vän som vi ringer när vi vill ha lite pepp. Ibland vill hjälten inte känna av sin egen optimism utan vill höra det från Dåren. Hon kanske även förlöjligar Dårens resonemang i konversationen men i nästa scen agerar hon på den optimismen.

bennetgif

Missa inte de tre första delarna i serien:

Hjältens Resa 

Hjälten 

Mentorn 

Skriv en kommentar