Hårda bud om hur man får skrivtid

Hårda bud om hur man får skrivtid

Jag vill påstå att alla råd om hur man hittar skrivtid är värdelösa. Jag råkade förbi en sådan där artikel ”10 sätt att hitta mer tid” idag. Hur kommer det sig att det första tipset alltid är ”kliv upp en timme tidigare eller gå lägg dig en timme senare”?

Det här är ett typisk tips som ger folk som vill skriva dåligt samvete. Det låter ju så enkelt. Men vet du vad? Det är inte enkelt att sluta sova! Det är inte troligt att vi sover för mycket om vi är typen som känner att vi inte riktigt hinner med.

Du sover för att din kropp och din hjärna behöver sova. Sanningen är att du egentligen blir mindre kreativ om du inte sover ordentligt.

Förutom det rent fysiologiska felet i att börja skära ner på sömn så är det även självbedrägeri.

Det du säger är att precis allting annat du lägger tid på varje dag är viktigare än ditt skrivande. Så pass viktigt att du bara kan hitta ”mer” tid genom att göra våld på återhämtningen. Det är en rätt taskig inställning att ha till sitt skrivande, eller vad säger du?

Det handlar inte heller om ”att skära ner på onödiga aktiviteter”. Du får ut någonting av allting du väljer att göra. Du måste erkänna för dig själv att dina 12 timmar på Netflix gav dig någon slags tillfredsställelse. Det är inte som att man råkar få för sig att gå över till grannen och rensa hans stuprännor. Om du gör det, så sluta upp med det direkt.

Du valde att se på Netflix istället för att sitta och skriva.

Det är lite som hur bantning motverkar syftet. Det där förbjudna blir så mycket roligare! För att i nästa sekund ge dig dåligt samvete och sedan är självförtroendet på botten och man tänker ”What’s the point?” och det handlar helt plötsligt inte bara om den där tårtbiten, nästa dag är det pizza och så köper man lite chips och godis för att ”ha”. Snart börjar man definiera sig själv utifrån det. ”Jag är inte typen som tränar” ”jag kan helt enkelt inte sluta äta sötsaker” osv.

Vill du äta en bit tårta (eller hela). Så gör det. Stå för ditt val. Ta ansvar och sluta skäms. Acceptera att det är du som väljer saker, för då tar du tillbaka makten. Du kan vara en supermotiverad träningsmänniska och välja att äta tårta ibland.

Think about your narrative.

Vårt ordval påverkar oss enormt mycket. det finns forskning på det.

Om du nu vill ner i vikt och står där med en tårtbit. Säg ”Jag väljer att äta den här tårtbiten nu och jag förstår att jag skjuter upp mitt mål med min träning, för det är viktigare för mig att äta den här tårtbiten just nu än att gå ner i vikt”. För mig blir det i alla fall en helt annan grej.

Om jag har tänkt sitta och skriva och jag märker att jag undviker det. Då tar jag en mental time-out och frågar mig själv ”hur viktigt är det för mig att jag skriver idag?”

i nio av tio fall så bestämmer jag mig för att skriva för att det är superviktigt. Inte bara just nu utan i längden också. Den där gången som jag väljer bort skrivandet så står jag för det. Jag njuter av det där som jag kände var viktigare i stunden. Inget dåligt samvete hittar fram till mig då, och nästa dag hänger det inte kvar som ett mörkt moln.

Du måste välja bort roliga saker.

Notera att jag skriver välja. Det låter inte så kul när man lägger fram det så, det är mycket trevligare att tänka att man ska sluta med en massa onödiga saker.

Så hur är författarlivet egentligen? Hur är mitt författarliv?

Jag har ingen TV. Om jag inte tittar på TV är det dumt att ha den mitt i vardagsrummet. Precis som att jag inte har godis i skåpet om jag valt att inte äta godis.

Jag ransonerar sociala sammanhang. (Jag tackar nej till 2/3 delar). ”Åh vad kul! Jag kan inte komma.” – är en standardreplik.

Nolltolerans mot drama. Ibland orkar man reda ut saker och ha jättekänsliga människor omkring sig. Jag hinner inte dalta med någon som vill att deras drama ska vara viktigare för mig än mitt skrivande.

Jag respekterar mitt skrivande. Jag låter det ta plats i mitt liv.

Jag ser till att min omgivning respekterar och värderar mitt skrivande.

Helt enkelt så prioriterar jag mitt skrivande. Men det är för att jag tycker att skrivandet är kul! Det ger mig mer än att kolla på film. Mina vänner är superhärliga men de är chokladtårtor, jag väljer att inte äta tårta varje dag. Det gör att det blir kvalitetstid när jag väl träffar dem. Jag ser till att min omgivning förstår att skrivandet är viktigt också.

hustle

Så vad är det bästa sättet att hitta mer skrivtid?

Mitt näst bästa tips är att skaffa barn. Ens relation med tid blir aldrig densamma igen. Då kan man snacka om att inte ha tid, och ändå så har jag aldrig skrivit så mycket som jag gör nu.

Men mitt bästa tips är: Var ärlig med dig själv. Hur roligt och viktigt är skrivandet för dig? Vad för andra roliga saker är du villig att ge upp så att skrivandet får ta plats i ditt liv?

Du kanske förvånar dig själv med ditt svar. Vi som försakar en massa lättare och roligare saker för att sitta och vränga ur oss formuleringar är lite konstiga. Men vi får uppenbart ut någonting utav det. När du har bestämt dig för hur stor plats skrivandet får ta i ditt liv så tänk på hur du pratar om ditt skrivande. Vifta inte bort det som en ”jag klottrar lite” om det är större än så. För du är större än så.

 

4 kommentarer till Hårda bud om hur man får skrivtid

  1. Härligt inlägg! Jag håller med om att alla generella tips oftast är ganska dåliga och oftast ger mer dåligt samvete än piggar upp. Så rådet att få mer skrivtid är väl att sluta läsa om råd för att få mer skrivtid…ja, förutom din blogg då förstås;)
    Det verkar som om vi människor gärna VILL göra saker, meeeen är inte så villig att faktiskt arbeta för det.
    Ha en fin dag.

    //Linnea

  2. Precis! En perfekt följdfråga när man tror att man vill något är, varför?
    Varför vill jag detta? Ibland blir det tvärstopp där och insikten att man kanske inte vill utan mer kände att ”man borde” drev tanken.

Skriv en kommentar