Hjältens Resa

Hjältens Resa

(detta är första delen i en serie)

Vissa författare verkar skriva enligt den ultimata berättelsestrukturen, nästan intuitivt till och med. Deras berättelser är alltid trovärdiga, gripande och spännande. Men för oss som ibland kan snurra till det är det bra att ha en struktur att följa.

Hjältens resa känns som den äldsta berättelsen i världshistorien. Från Odyséen till Hunger Games. Varenda actionfilm bygger på den. Varenda historia som läses om och om igen, bygger på den.

Vi påstår att vi är trötta på den men vi ljuger. Vi älskar den.

Så därför ska vi kika bakom kulisserna och gräva ner oss i hjältens resa.

Jag kommer säga det: det är bra att hålla sig till en struktur. Visst, regler är kanske till för att brytas men man måste kunna reglerna innan man bryter dem. Annars vet man inte vad man gör.

Man kan lära sig väldigt mycket av att följa en viss struktur för då lär man sig varför vissa steg är viktiga och hur de påverkar berättelsen.

En struktur är en struktur, inte en färdig produkt. När man är bekant med den är det fritt fram att ta bort, lägga till och göra om.

I en serie artiklar kommer jag utforska hjältens resa och ärketyperna som hör till den berättelsestrukturen.

Berättelsen om hjälten börjar i den vanliga världen. Hjälten åker på ett äventyr där han möter både inre och yttre hinder, han växer som människa, övervinner det största hindret och återvänder hem. För alltid förändrad. Det har ändrats fram och tillbaka om hur många steg som hjältens resa består av. Jag har skalat ner det från 12-17 till 8 eftersom jag tycker att stegen går in i varandra en del.

Min enklare struktur är som följer:

Hjältens resa-3
 

Oavsett vad för berättelse man skriver så måste man förstå att utan det där sista så har man ingen engagerande berättelse.

Förändringen, utvecklingen, innebär att det har hänt någonting i din berättelse. Du ser, alla har nytta av att undersöka strukturer en aning.

Vi kan ta Hunger Games som exempel. I första filmen får vi följa Katniss i hennes vanliga värld. Hon försöker bara överleva och ta hand om sin familj. Men sedan dras hennes lillasysters namn i lotteriet till Hunger Games. En säker död för lilla Primrose.

Notera att Katniss inte drevs av någon egen vilja att delta i spelen. I något distrikt ställer de tydligen upp frivilligt och det förstår inte Katniss. Hon gör det bara för att rädda sin lillasyster. Under alla böcker/filmer så klagar hon sedan på att hon inte vill ha rollen hon har tilldelats. Hon vill inte vara en symbol för revolutionen. Klassiskt.

Katniss ställer upp som frivillig i spelen och vips, så börjar hennes resa. Hon rycks ifrån den familjära världen och skickas iväg mot äventyren. Hon får möta sin mentor Haymitch som vägleder henne. Hon ställs inför otaliga utmaningar och misslyckas fler gånger än hon lyckas. Hon börjar axla sin roll.

Boven i dramat här är inte de andra deltagarna, det är tydligt att kampen som utkämpas är mot The Capitol. Katniss vill inte spela enligt reglerna, hon ifrågasätter, hon rör upp dem andra, sakta blir hon ett hot ingen har väntat sig. Hon har många fiender längst vägen men vi förstår att The Capitol personifieras av President Snow.

Till slut, utan spoilers så vinner hon över fienden (för denna gång) och återvänder hem. Men hon och hennes värld har förändrats för alltid, framförallt för att hon itne är samma person längre.

Det är så förutsägbart säger vi, men vi älskar det eller hur?

Håll utkik efter fortsättningen på serien där jag ska analysera våra älskade ärketyper.

Följer ditt manus någon struktur? Tycker du att det hjälper att följa en mall eller är det bättre att skriva fritt?

 

Skriv en kommentar