Hur många sidor i en bok?

Hur många sidor i en bok?

 

Skrivandet flyter på och så lockas man till att undra, hur långt har jag kommit egentligen?

Det är väldigt svårt att gissa sig till hur lång en text är baserad på sidantal i Word. Det kan skilja sig enormt på grund av typsnitt och radavstånd. Är sidan en miljöbeskrivning eller en dialog mellan fåordiga karaktärer?

Det man räknar på istället är tecken inklusive mellanslag.

I Word går du till Granska –> Räkna ord.

200.000 tecken inklusive mellanslag är ungefär 100 tryckta boksidor. Om du har färre tecken än så kan du fundera på om din text inte skulle må bra av lite utfyllnad. En läsare vill gärna ha en bok som räcker länge, en roman på 100 sidor kan man läsa ut på ungefär en timme. Trots detta finns det helt fantastiska böcker som inte alls är så långa. Till exempel ”Frukost på Tiffany’s” (116 sidor) eller ”Bonjour Tristesse” (143 sidor). Dessa benämns som ‘novella’ av amerikanska förlag. Definitionen är helt enkelt, längre än en novell (short story), kortare än en roman.

En vanlig sida i en färdig bok brukar omfatta mellan 1600 och 2500 tecken, beroende på hur boken är skriven. I snitt kan det alltså ligga på 2000 tecken. Om du skriver en bok kan du alltså sikta på minst 400.000 tecken. Sedan är det trots allt berättelsen som avgör hur många ord den behöver för att berättas.

Vad tycker du själv? Titta i bokhyllan efter böcker som du tyckte räckte lagom länge. Personligen tycker jag att de flesta böcker hade mått bra av att kortas ner. Kan du säga det du ska ha sagt med få ord, vet du vad du pratar om.

 

en kommentar till Hur många sidor i en bok?

  1. […] För mig är inte målet att bli en världsberömd författare. Mitt mål är att jag ska skriva en roman, med början, mitt och slut. Vad är en roman då? För mig är det ren matematik egentligen, statistik för att vara lite tråkig. En roman är minst 400.000 tecken lång (med mellanslag). Helst ska dessa ord hänga ihop i någon slags berättelse. Ett annat sätt att räkna är någonstans runt 70-80.000 ord eller minst 200 färdiga boksidor. Läs mer om det här. […]

Skriv en kommentar