Lär dig arketyperna: Budbäraren

Lär dig arketyperna: Budbäraren

(Detta är femte delen i en serie om arketyper, länk till övriga i slutet på inlägget)

Budbärarens primära funktion är att ge hjälten kallelsen till äventyret

Helt enkelt så kickstartar äventyret och därmed intrigen med informationen som levereras till vår Hjälte. Budbäraren säger eller gör någonting som varskor Hjälten att hon måste ta itu med någonting superviktigt. Effie Trinket i Hunger Games är budbärare då hon drar lillasysterns namn ur lotteriet. Det är här intrigen början för Katniss. Budbäraren presenterar en utmaning för protagonisten. I grekisk mytologi skickades Hermes (bokstavligt talat: gudarnas budbärare) för att tala om för protagonisten vad gudarna ville ha utfört. I det fallet är det väldigt uppenbart, eller hur? En budbärare kommer och talar om saker och ting. Men det behöver inte vara så uppenbart.

hermes-the-messenger

Budbäraren behöver egentligen inte vara en människa

I Harry Potter så kan man argumentera att det är inträdesbrevet till Hogwarts som dyker upp och låter oss veta att ett äventyr står vid dörren. På grund av att vi är i en värld där magi existerar så kan brevet anamma mänskliga drag som att vara påstridig. Det är så att Harry helt enkelt har flera budbärare. Hagrid dyker senare upp och berättar varför det är viktigt att Harry läser brevet samt berättar för honom om äventyrets värld.

hpotter

Budbäraren presenterar utmaningar för Hjälten

Människor vill i grunden inte förändra sig själva. Även om de påstår att de vill ha förändring så är det bekanta alltid det trygga. Det är Budbärarens roll att verkligen förmedla varför det är viktigt att Hjälten accepterar kallelsen. Notera att en vägran till att kliva in i äventyrets värld inte måste finnas. Man kan även ha en angelägen eller villig Hjälte. I fallet Harry Potter är det så. Däremot så kan man säga att hans familj åt det bestämdaste försöker vägra kallelsen åt Harry. I teorin säger man att Hjältens allierade eller Grindvakter är de som uttrycker oro, rädsla och försöker förhindra äventyret.

Budbäraren förmedlar även varningar

Budbäraren måste inte försvinna från berättelsen efter att ha levererat kallelsen. Hermes brukade försvinna och enbart komma tillbaka för att förmedla fler instruktioner från gudarna. Men i modern fiktion har författare låtit denna underbara arketyp få mer utrymme. Effie Trinket i Hunger Games och Hagrid i Harry Potter får båda vara med på ett hörn medan vi följer vår hjälte.

 

Budbäraren kan ha illvilligt uppsåt

Det skiljer mellan olika genren men det är helt ok att påbörja Hjälten Resa med en budbärare som ljuger eller på annat sätt bedrar vår Hjälte. I detektivromaner är detta inte så ovanligt. I den kända filmen Vertigo (som bygger på en fransk novell som heter D’entre les morts ) luras vår Hjälte Scottie att följa efter Budbäraren Gavins fru i tron att han är rädd att hon ska ta sitt liv. Scottie är livrädd för höjder och detta är någonting som Gavin utnyttjar när det visar sig att allt egentligen var en avancerad mordplan på hustrun. Trots lögnen så leder ändå det till en karaktärsutveckling för Scottie när han överkommer sin rädsla för höjder.

Det är inte ovanligt att kombinera Mentorn och Budbäraren i en karaktär

Gandalf i Sagan om Ringen och Glinda den goda häxan i Trollkarlen från Oz är bra exempel där Mentorn även agerar som budbärare. Beroende på ens berättelse så kanske man inte har utrymme för en budbärare. Det kan också vara så att man har att göra med en hemlighet och då är det svårt att förklara varför det finns så många som känner till den. Det viktiga är att man inte slarvar med sina karaktärer. Känner man att budbärarens roll är minimal är det inte dumt att slå ihop det med Mentorn om det känns bättre och är mer trovärdigt.

gandalf

 

Missa inte de fyra första delarna i serien:

Hjältens Resa

Hjälten

Mentorn

Dåren

 

 

 

2 kommentarer till Lär dig arketyperna: Budbäraren

    • Tack Linnea, det betyder mycket 🙂 Hela familjen har haft magsjukan i omgångar och skrivandet har fått pausa lite. Förhoppningsvis är det över nu (!) så att jag kan publicera lite oftare.

Skriv en kommentar