Lär dig arketyperna: Hamnskiftaren

Lär dig arketyperna: Hamnskiftaren

(Detta är sjunde delen i en serie om arketyper, länk till övriga i slutet på inlägget)

Hamnskiftaren ”The Shapeshifter” är en karaktär som egentligen inte är, vad hon eller han verkar vara

Hamnskiftare fungerar som ett sätt att lägga ett lager av djup till en karaktär och berättelse. Det syftar till att bygga intresse, mystik och spänning.

Antingen är dennes sanna natur dold för hjälten, läsaren eller bådadera

Att byta skepnad kan vara en bokstavlig egenskap så som i fantasyböcker t.ex. varulvar eller vampyrer och liknande karaktärer eller som i Dr.Jekyll & Mr.Hyde där doktorn förvandlas efter att ha druckit en trolldryck. Det är någonting som de antingen har fötts med, är resultatet av en förbannelse eller någonting som händer dem när de intar t.ex. en trolldryck.

Skillnaden mellan lurendrejaren, dåren och hamnskiftaren:

Lurendrejare är öppna med vad de är och narrar är oftast helt omedvetna om vad de är medan hamnskiftaren är väldigt medveten och väldigt noga med att undanhålla sin sanna natur för hjälten eller andra karaktärer.

wherewolf

Hamnskiftare kan kanske verkar vara en antagonist men visa sig vara en allierad

Eller motsatsen. I Harry Potter svänger det en hel del med Professor Snape, vems sida står han på egentligen?

Hamnskiftare kan byta sida under berättelsens gång, ofta flera gånger

I Black Sails är Pappa Guthrie en typisk Hamnskiftare, för vi vet aldrig vad det är exakt han håller på med. Till skillnad från Silver som hela tiden är väldigt tydlig med sina intentioner och lojaliteter (Han är en lurendrejare) så svänger Guthrie fram och tillbaka flera gånger. Det är ett bra grepp för att hålla läsarens intresse vid liv men det är viktigt att inte göra det slarvigt och lämna läsaren upprörd. Svänger det för mycket kanske läsaren inte hänger med.

Många berättelser har en hamnskiftare som spelar rollen som kärleksintresse

Den klassiska ”Femme Fatal” eller ”Homme Fatal”. En kvinna eller man som sätter hjälten i kniviga situationer. Vertigo, Body Heat, Intolerable Cruelty, Cruel Intentions, fatal attraction, Original in, Sova med fienden, listan är lång! Att göra kärleksrelationen osäker eller opålitlig bygger spänning. I fantasyböcker som twilight är Hamnskiftaren bokstavligt talat en som byter skepnad (Edward är vampyr).

femmefatal

En Femme Fatale eller homme Fatal behöver inte bokstavligt talat vara dödliga

Deras huvudsakliga funktion är att distrahera, blända och förvirra huvudpersonen. Det bidrar genom att lägga ett lager av mystik och spänning till berättelsen. Ibland kan det till och med vara ett sätt att bjuda in humor till berättelsen. 13 going on 30, Freaky Friday är bokstavliga berättelser om hamnskiftare som bjuder in till skratt. Marilyn Monroe spelade ofta en karaktär som bländade den manliga huvudpersonen som i till exempel filmen Some Like It Hot.

Hamnskiftare representerar Tillit och Misstro men även Straff

I Skönheten och Odjuret är Odjurets förbannelse ett straff. Även Angels ”själ” i Buffy och vampyrerna är ett straff. Han förvandlas från en kallblodig vampyr till en mördarmaskin som har kan känna medlidande och skuldkänslor. Vem kan man lita på, vem vill man lita på? Det är frågor som man kan djupdyka i med en hamnskiftare. Det är också ett effektivt sätt att luras med läsaren. Vem väljer läsaren att lita på? Lojalitet och svek, konsekvenser, allt detta kommer upp till ytan när vi pratar om hamnskiftare.

puppytrust

Alla karaktärer kan använda sig av hamnskiftarens tekniker för att uppnå ett specifikt mål

Vanligen för att ta sig förbi ett annan karaktär (t.ex. Grindväktaren) Som i Shrek när Donkey flörtar med Dragon som vaktar Fiona för att sig förbi henne. Eller när Harry och hans vänner dricker trolldryck för att byta skepnad till sina klasskamrater för att kunna tjuvlyssna och inhämta information.

Det är inte ovanligt att skiftningen leder till någonting riktigt

I Original Sin kärar Angelina Jolies karaktär Bonnie ner sig i Luis. I Shrek blir Donkey och Dragon ihop, i Buffy hittar Angel en roll som god vampyr. I filmen dinner for schmucks blir huvudkaraktären och hans Schmuck vänner på riktigt.

Den ultimata användningen av en hamnskiftare är som opålitlig berättare

Detta är en karaktär, ibland huvudpersonen och ibland någon annan, som berättar en historia men visar sig inte tala sanning om vad som har hänt. Gone Girl av Gillian Flynn, Fight Club och många historier av Edgar Allen Poe.

fightclub

Vilken Hamnskiftarkaraktär är din favorit? 

Missa inte de tidigare delarna i denna serie:

Hjältens Resa

Hjälten

Mentorn

Budbäraren

Dåren

Skuggkaraktären

Skriv en kommentar