Lär dig arketyperna: Hjälten

Lär dig arketyperna: Hjälten

Hjältar har oftast en ovanlig bakgrundshistoria

Herkules kommer till världen då Zeus, gudarnas konung förälskar sig i en dödlig kvinna. Han förvandlar sig så att han ser ut som Alkmenes make som är iväg och krigar. Han lyckas ha en affär med henne och hon blir gravid med Herkules. Harry Potter är den ende som överlevt Voldemort. Stålmannen skickas till jorden av sina föräldrar när deras planet går under.

Trots sin kunglighet/överklass/speciella bakgrund har de ofta haft en ödmjuk eller något traumatisk uppväxt

Hercules styvmor Hera är svartsjuk över Zeus otrohet och svär att göra livet surt för honom. När Herkules bara är en liten bebis skickar hon två ormar för att döda honom. Herkules lyckas dock strypa ormarna tack vare sin övernaturliga styrka. King Arthur får växa upp utanför familjen. Harry Potter är föräldralös och växer upp med sin elaka moster och hennes man. Bruce Wayne är traumatiserad av att ha bevittnat mordet på sina föräldrar.

Hjälten är på något sätt ”den utvalde” eller är en förutspådd räddare

Harry Potter är den ende som överlevt Lord Voldemorts mordförsök. King Arthur är den enda som kan lossa Excalibur från stenen. Katniss inspirerar till revolution och är den enda som kan leda den. Buffy är bokstavligt talat den ”den enda utvalda vampyrdödaren”.

Det kan vara så att man tycker att det är fantastiskt tråkigt att ha en ”utvald” men det behöver inte tolkas så bokstavligt. En person kan visa sig värdig en viktig roll under berättelsens gång.

Tänk såhär. Platsen för berättelsen har ett problem som måste rättas till, hjälten är den där någon som kan rätta till problemet. Detta kan alltså tillämpas i en modern värld historia.

Ett företag kanske håller på att gå i konkurs, en nyanställd vaktmästare motiverar personalen med sin positiva livssyn att jobba ihop som ett lag och företaget får en uppsving.

Även om hjälten inte är förutspådd som ”den utvalde” är hjälten alltid speciell i något avseende

Herkules har en övernaturlig styrka. Akilles kan inte skadas. Stålmannen är en utomjording. Bruce Wayne är svinrik. Den där vaktmästaren kanske är blind och därför hör och ”ser” saker och ting bättre.

Trots att det är någonting med dem som är märkvärdigt betyder detta inte att de gör allting bra eller fattar bra beslut

Det är väldigt vanligt att hjälten gör misstag. Ibland är det episka proportioner på misstagen. Det finns ingenting tråkigare än en karaktär som är perfekt. Man kan se det lite som en balansgång. För att läsaren ska heja på hjälten måste hon vinna läsarens sympati. Men de ska helst utvecklas av sina misstag.

Hjältens resa kan påbörjas med en återkomst till platsen för deras ursprung eller problemets ursprung

Harry skickas till Hogwartz där hans föräldrar träffades och blev kära. Katniss skickas till hungerspelen som startade efter slutet på förra revoltförsöket. King Arthur återvänder till Camelot som lider av svält och osämja.

Hjältar är nästan alltid motsträviga, åtminstone i början av sin resa

Som jag skrev om när jag beskrev Hjältens Resa så vill Katniss egentligen inte till Hungerspelen men åker för att rädda sin syster. Hon vill inte vara en symbol för revolutionen, hon vill inte leda folket ut i krig. Men det blir så till slut. Personligen tycker jag att hjälten kan uppfattas som rätt gnällig om den här motsträvigheten pågår för länge eller inte riktigt är trovärdig.

De andra arketypiska karaktärerna i berättelsen förkroppsligar oftast någon form av hjältens karaktär

Mentorn är en möjlig framtid för hjälten efter att denne genomgått en utveckling. Haymitch Abernathy är en gammal vinnare från hennes distrikt. Han har också lärt sig att överleva i efterspelet. Dåren symboliserar hjältens optimism även i den mörkaste stunden. Ibland måste hjälten låtsas vara någon de inte är (Triss i divergent), de måste kanske ta till lurendrejarens taktikbok (Jack Sparrow) eller själva agera som mentor (Buffy i säsong 8).

hjältar förändras

Det är oftast en intern utveckling av deras karaktär. De accepterar sin roll, undantrycker den onda aspekten av ett karaktärsdrag de delar med skuggkaraktären. (Buffy vs Faith, Clarice vs Lecter, Harry Potter vs Lord Voldemort). De växer som människor helt enkelt. De kanske är osäkra, motsträviga och okunniga i starten. Sarah Connor i terminator går från en rädd servitris till en stark och medveten krigare. De kan inte fortsätta vara samma person efter att ha genomgång resan. Då faller hela konceptet. Fundera länge på hur din hjältekaraktärs resa förändrar henne på djupet.

Ibland är förändringen även extern. Luke Skywalker förlorar en hand, Katniss bränner sig allvarligt och måste få huden artificiellt återställd. Grodan förvandlas till en prins 🙂

Hjältar har en djupgående effekt på världen där äventyret utspelar sig

Katniss rör upp en revolution som leder till en statskupp. Kung Arthur återställer fred och hopp till Camelot. Dorothy dödar den onda häxan. Buffy räddar världen från dess undergång. Harry Potter besegrar Lord Voldemort.

Hjältar återvänder vanligen till platsen där äventyret började

I första boken återvänder Katniss till distrikt 12. Dorothy i Trollkarlen från Oz återvänder till gården i Kansas som hon ville fly ifrån. Detta brukar ske för att starkare illustrera förändring i både världen och karaktären. Katniss och hennes familj får till exempel flytta in i ett lyxigt boende mittemot Peeta och revolutionen börjar trots att hon bara vill återgå till något slags normaltillstånd.

Hjältar offrar någonting för allmänhetens bästa

Ibland är det deras faktiska liv då de offrar sig för att rädda världen. Men lika ofta är det ”ett normalt liv” i form av kärleken, ett sätt att leva, en karriär osv.

Sarah Connor lever på flykt och tränar sin son till att bli en krigare. Buffy offrar både kärleken till Angel och hoppet om att få leva ett normalt tonårsliv. Katniss offrar kärleken till Gale och deras dröm om att rymma och leva fria i skogen.

Det var det mesta om hjältearketypen, håll utkik efter nästa veckas inlägg där jag ska skriva om mentorn.

Läs gärna de andra delarna av serien här (uppdateras) :

Hjältens Resa

Skriv en kommentar