Lär dig arketyperna: Lurendrejaren

Lär dig arketyperna: Lurendrejaren

(Detta är åttonde delen i en serie om arketyper, länk till övriga i slutet på inlägget)

Lurendrejaren skapar kaos för förödelsens skull

Han vill skapa osämja, inte för att han är ond, utan att för att han roas av att kunna leda två personer till att bråka med varandra, ovetandes om hans roll i det hela. Han är en manipulator, lite för smart för sitt eget bästa. Han är den där ungen i skolan som blir uttråkad för att ingenting händer. Han ser till att det händer, hans kreativitet skapar oordning och kaos men han ser det vackra i förödelsen. Han är inte dum! Tvärtom, han är intelligent och därför också ofta missförstådd. Han roas av att dra i folks trådar och spela ut dem som brickor i ett spel. Självklart kan hans lurande ha en baktanke, ett gott mål till och med, men han njuter av själva förödelsen han har skapat. Är han en hjälte som Robin Hood? Då gör han livet surt för antagonisterna. Är han en ond karaktär? Då gör han livet surt för vår hjälte! Den bästa användningen av Lurendrejaren enligt mig är ändå när han varken är genomgod eller ond, för då kan man verkligen leka med de besynnerliga egenskaperna han besitter.

 

Den viktigaste funktionen för en lurendrejare i en berättelse är att skaka om saker och ting

De landar mitt i det vardagliga och ställer det uppochner. Detta är ett bra sätt att få din berättelse att propelleras framåt. Det är också ett bra sätt att få fart på din huvudpersonens karaktärsutveckling. Eftersom människor inte förändras förrän de måste förändras finns det ett behov av en accelerator. Lurendrejaren är den som stänger dörrar och tvingar fram beslut hos huvudkaraktären. Även om det är lätt att utgå ifrån att lurendrejaren är en antagonistisk karaktär så är det bättre att tänka sig dem som agenten för en genomgripande förändring i huvudpersonen.

Detta innebär att Lurendrejaren ofta är det bästa som någonsin har hänt din huvudperson. Priset kanske är högt och det kanske svider men deras handlingar får karaktären att växa och agera för att i slutet nå en positiv utveckling.

Lurendrejaren följer inte spelreglerna

Reglerna gäller helt enkelt inte dem, åtminstone om du frågar dem om det. De kommer inte at tveka att välja vägar som andra anser inte ”går”. Metoder som anses fel eller farliga, det avskräcker inte lurendrejaren. Han gör inte det förväntade, han river hellre ner än vägg än går ut genom en dörr någon säger att han måste igenom.

Lurendrejaren uppskattar idén att bryta mot reglerna

Det är inte konstigt att bluffmakare ofta är älskade karaktärer. Vi älskar tanken på någon som inte bara kan bryta mot reglerna utan som njuter av att göra det också. På så sätt fungerar Lurendrejaren som en spegel för saker som vi vill göra, men inte vågar oss på själva. I The Mask får Jim Careys karaktär leva ut sina vildaste fantasier. The Mask är både Hamnskiftare och Lurendrejare och balansen i kombinationen mellan dessa arketyper är det som gjorde The Mask till en succé.

themask themask2

 

Lurendrejare motiveras av omständigheterna snarare än illvilja

Han söker inte nödvändigtvis efter problem. Men för att rädda sitt eget skinn har han ingenting emot att använda sina kunskaper till att röra till det för den som är ute efter honom. På samma sätt kommer han inte låta ett gyllene tillfälle gå honom obemärkt förbi. Han ursäktar sig ofta med ”It was right there in front of me, how could I not?!”

Omständigheterna är också hans ursäkt! När hjälten säger ”Why?” säger Lurendrejaren ”Why not?”.

Luke Arnold in 'Black Sails' as John Silver

Lurendrejarens uppgift är att riva av masker på andra karaktärer

De straffar de arroganta, dumma och vilseledda. Snurre Sprätt gör det gång på gång, han äger sina motståndare som tror att de är överlägsna honom. Robin Hood låter heller ingen komma undan utan drar ner byxorna på alla han själv anser förtjänar att tas ner på jorden.

Skillnaden mellan Lurendrejaren och Dåren är att Lurendrejaren är smart och handlar medvetet

Framförallt! Trivs han som fisken i vattnet när det är kaos omkring. Dåren är, ja en dåre, utan mening eller baktanke och njuter framförallt inte av förödelsen utan är snarare väldigt ledsen till att ha orsakat den. De två arketyperna kan skapa samma situationer men är egentligen varandras motsatser. Lurendrejaren skulle elda på en situation som Dåren skulle försöka mitigera.

Lurendrejaren behöver inte vara ett karaktär

Det kan vara vad som helst som orsakar djup omvälvning för huvudpersonen. Ett förlorat jobb, en kärlek som försvinner, ett krig, en meteor. Vad som helst som tvingar huvudpersonen till handling. Desto jävligare, desto bättre.

En lurendrejare kan fungera som huvudperson, vilket är vanligt i komedier

Jim Careys alla karaktärer är ett bra exempel. Han spelar rollen som Lurendrejare väldigt bra.

En berättelse kan ha flera Lurendrejar-protagonister

Till exempel, i filmen Animal House, där hela Delta hus består av skojare som gör livet surt för Dean Wormer.

Lurendrejaren kan även fungera som det romantiska intresset

Det jag tänker spontant på är filmen Man from U.N.C.L.E. Napoleon Solo är helt klart en lurendrejare men den kvinnliga karaktären Gaby Teller som spelas av Alicia Vikander är förutom hamnskiftare också en lurendrejare. Framförallt i motsatsförhållande till Illya kuryakin som hans kärleksintresse. Filmens mest geniala scen sker när Gaby enerverar Illya i deras hotellrum.

 

En lurendrejare kan fungera väl som mentor

En riktigt bra mentor har alltid ett element av lurendrejaren i sig, eftersom ett sätt för huvudpersonen att lära sig är genom att ta sig ur problem. En mentor tar vanligen till taktik som hör till Lurendrejaren. Kanske genom det klassiska försvinnandet vid en avgörande tidpunkt. Men vanligast genom att utelämna något avgörande från anvisningarna som testar och utvecklar vår Hjälte.

Vissa karaktärer är oavsiktliga lurendrejare. De orsakar problem eftersom de inte kan hjälpa det. Men de är alltid medvetna om vad de gör, de är kanske inte så medvetna om vad det kommer att leda till däremot eller varför det skulle anses vara ett problem. Meghan i Bridesmaids är en lurendrejarvän, som gör upprörande saker, men som också hjälper huvudpersonen Annie att möta sina problem.

”Jag är livet, Annie, jag biter dig i röven!” Då hon bokstavligen biter Annie på röven, för emfas.

Den raden dialog sammanfattar ganska mycket vad en lurendrejare behöver åstadkomma i en berättelse: bita din huvudperson i röven, och förmå henne att vidta åtgärder som tvingar henne att förändras och växa.

Man kan undra om inte Meghan är en Dåre, men hon är inte dum! Hon råkar inte få reda på att mannen som sitter bredvid henne är F.B.I. agent utan hon listar ut det och river av hans mask!

Har du en favorit lurendrejarkaraktär? Låt oss veta i kommentarerna!

Missa inte de tidigare delarna i denna serie:

Hjältens Resa 

Hjälten

Mentorn

Budbäraren

Dåren

Skuggkaraktären

Hamnskiftaren 

Skriv en kommentar