Lediga måndagar

Lediga måndagar

Varje måndag är dedikerad till skrivandet, då är jag ledig från precis allting annat i livet. Jag kliver upp tidigt på morgonen och för dagen i alla fall så är jag författare på heltid. Jag valde måndagar för att det är dagen som känns tyngst när man inte gör det man vill göra. Det är så nära helgen och ledigheten, man är utvilad. Men framför allt så är alla andra upptagna. Alla andra har haft helg och får de för sig att ringa  eller träffas så kommer de att boka in sig på onsdag eller fredag eller ”nästa helg”. Det är lätt att säga nej på en måndag. ”Vi kan väl ta det senare i veckan?”

Måndagar är skrivdagar. Jag kliver upp tidigt och jag skriver hela arbetsdagen. Det spelar ingen roll var jag är. Det viktiga för mitt skrivande är jag får koncentrera mig på det flera timmar i sträck. Jag kommer in i skrivandet om jag inte blir avbruten och om min hjärna får ha lite tråkigt i mina pauser. Nej jag vill helst inte ha wifi där jag skriver.

  • Bestäm hur din morgon ska se ut kvällen innan. När ska du vakna och vart ska du? Ställ en klocka, lyd klockan. Om du ska skriva hemma så bestäm en tid då du ska sitta vid datorn.
  • Du är inte ledig, du jobbar. Låt inte folk tro att dina skrivdagar är perfekta dagar att ringa dig ”för du är ändå ledig”.
  • Planera för miniraster. Bestäm dig för vad du får göra när du tar en rast, jag brukar stirra in i väggen en stund. Se bara till att du inte göra någonting som kan ta över och 5 minuter blir till en timme.
  • Planera matintaget. Dina skrivdagar ska inte vara dagen du storhandlar, tvättar och springer andra ärenden.
  • Sätt upp ett mål för dagen. Pressa dig till att ha nått ett visst mål innan du går och äter. Allt efter lunch ska helst vara bonus. Lunch och en promenad/löptur är annars en bra mitt-i-passet rast.
  • Bestäm dig för när du inte får skriva. Det finns inget värre än att se på skrivandet som ett sisyfosarbete, det ska inte vara slut när du går och lägger dig. Det finns ett slut. Klockan ”strax innan jag ska börja laga middag” är kanske lämpligt. Se till att unna dig ledig tid också. Om du skriver konstant kanske du börjar ta ”ledig tid” mitt i ett pass istället. Nu kan du skjuta upp det.
  • Gör ingen research. 
  • Stäng av mobilen och internet eller om du har dålig disciplin så åk någonstans där du inte har tillgång till internet.

Igår satt jag på kungliga biblioteket. Det speciella med just KB är att de tar in ett exemplar av alla böcker som publiceras. Det betyder att boken man sitter och skriver på kan hamna precis där bland hyllorna (eller nere i någon källare… men ändå).

Hur gick det då idag? Jag har kämpat lite med berättelsens struktur och det har varit en uppförsbacke för att inte tappa tråden och riktningen när jag försöker bygga moment och skapa konflikt.

Idag skrev jag 14272 tecken, vilket är ungefär 2500 ord. Jag ligger fortfarande back med ca 33000 tecken (5800 ord) men det gör ingenting. I mars kommer nämligen mina lediga måndagar att förvandlas till heltidsledighet. 7e mars till 7 april kommer jag att skriva så mycket jag bara kan. Om jag skriver lika mycket som jag gjorde idag, fem dagar i veckan (22 dagar) så kommer jag producera 313984 ord. Jag kommer att vara i hamn med mitt mål.

Det kanske är löjligt att sitta och räkna på det här hela tiden. Hur det än går så kommer dessa 63 dagar som är kvar att vara förbi den 7e april och då vill jag veta att jag gjorde mitt bästa.

Poängen är trots allt att jag har tagit tag i mitt skrivande på ett konkret sätt och strukturerat det och behandlar processen med respekt. Oavsett om jag når mitt mål eller landar på, säg hälften, så kommer det fortfarande att vara mer än om jag inte hade gjort någonting av det här. Framför allt så hade jag aldrig tagit ledigt på måndagar. Bara det känns som en win, eller?

Skriv en kommentar