Maximera din sömn och skriv bättre

Maximera din sömn och skriv bättre

 

Sömnforskare har upptäckt att REM- sömn är den typ av sömn som ökar vår kreativitet. Det är alltså den sömnen där vi drömmer. När hjärnan drömmer och ögonen rör sig snabbt hit och dit har neuronerna i hjärnan samma aktivitetsnivå som när vi är vakna. I början på natten är REM perioderna korta för att sedan bli längre och intensivare ju längre natten går.

På ren svenska betyder det att din hjärna jobbar för fullt när du sover.

Den jobbar på att lösa de problem som du stött på under dagen. Som att försöka lista ut hur du ska få din höjdrädda huvudkaraktär att ta flyget på ett trovärdigt sätt.

Sömn förbättrar den kreativa förmågan att upptäcka nya samband mellan till synes obesläktade idéer. Förutom att öka vår prestanda, inlärning och minnesfunktioner hjälper det oss alltså även att tänka mer kreativt. Så vad innebär det här för oss som dansar tango med bångstyriga meningar? 

Det betyder att vi kan hjälpa vår kreativitet på vägen. Eller i alla fall skapa bättre förutsättningar för vårt skrivande.

 

Så att sitta uppe och traggla text är inte så bra, inte heller är det bra att skära ner på sömnen. Sover du för kort tid kommer din hjärna inte hinna till dem mest intensiva REM-perioderna.

Sömnbrist är överhuvudtaget något av det värsta vi kan utsätta oss själva för. Trots att forskare inte helt lyckats kartlägga vad exakt det är som händer när vi drömmer så är sömnbristens effekter desto mer kartlagda.

På kort sikt kan följande hända: tålamodet försämras, liksom koncentrationen, minnet, inlärningsförmågan, reaktionsförmågan och såklart kreativiteten.

Många mammor pratar om amningshjärna. Vissa säger ”va?” Andra nickar igenkännande. Vissa inbillar sig stora hjärnor som suger på tuttar.

För den som undrar så är det alltså grava sömnrubbningar i kombination med utsöndring av hormonet oxytocin vi pratar om. Sömnbristen sänker våra kognitiva förmågor och hormonet gör oss alldeles sådär puttenuttiga för att vi inte ska slå ihjäl barnet. Det slutar med att vi låter lite lätt efterblivna när vi försöker konversera med vuxna. Allting är såå gulligt också. Jikes. Snälla, ha överseende.

En power nap då? Jag ska vara ärlig och säga att jag har tagit en och annan sådan i ”författandets” namn men eftersom den första REM-sömnen inte påbörjas förrän efter ca 90 minuters sömn kan jag inte använda det som en ursäkt längre. I och med att jag ammar inser jag att min REM sömn inte har en chans heller. Suck.

Bonusfakta. Skönhetssömn är på riktigt. Flera studier har visat att sömn bromsar åldrandet och slitaget på kroppen. Så även om man inte vill skriva böcker så finns det fördelar med att duna under täcket ordentligt.

Så hur kan man maximera sömnens kreativa boost?

Genom att gå lägga sig i tid. Planera att vara utsövd och hinna med en massa REM-sömn.

Genom att skriva direkt efter att ha vaknat. Utnyttja en färdigsorterad hjärna till att fokusera innan alla dagens intryck fördunklar det. Studier har visat att kreativitet minskar i takt med hur länge vi är vakna.

Genom att minimera intryck på morgonen innan/under skrivtiden. För varje nytt intryck att bearbeta sjunker kreativiteten. Så titta inte i mobilen eller på nyheterna. Kliv bara upp och skriv. (det kan vara bra att mata ditt barn också).

Så hur känner du att sömn påverkar din kreativitet? När är din bästa skrivtid under dagen?

6 kommentarer till Maximera din sömn och skriv bättre

 1. Hej Dajana,
  Vilken härlig blogg du har. Jobbar tillsammans med Aleksandra som tipsade mig!
  Jag älskar också att skriva men har länge fastnat i ursäkten att jag inte har tid…(läs att jag har varit rädd för att misslyckas)
  Men den är det slut på nu.

  Jätteglad att jag hittade hit.

  //Linnea<3

  • Hej Linnea, vad kul att du hittade hit! Ibland när tankarna försvinner iväg för långt bort så måste vi säga stopp. Det där misslyckandet vi är rädda för, det ligger alltid långt bort. Försök hitta tillbaka i tankarna till nuet. Just nu är frågan bara om du ska sätta ett eller två ord på ett papper. För att du vill det. Det brukar alltid hjälpa mig att fokusera på själva skrivandet och ignorera alla tankar om en färdig produkt.

   Håller du på med något projekt nu? Även om det bara är i tanken så blir jag glad om du vill dela med dig. Jag kan tipsa om mitt inlägg om just rädslan för att misslyckas om du inte läst den redan
   Vi höres!
   // Dajana

   • Hej Dajana,
    Jag har ju en idé om att jag vill skriva en skräckroman.
    Jag vill krypa in i någons värld där man som läsare inte riktigt kan säga vad som är verkligt och vad som inte är det. Och jag är inte helt säker på att personen i fråga själv vet.
    Historien går i nyanserna grått till svart. En historia som får läsaren att besvärat skruva på sig men utan att kunna lägga ner texten.

    Spännande projekt=)

 2. Åh det låter ju superkul. Din beskrivning räcker för att jag känner att ”Jag vill läsa!”. En bra skräck/spänningsroman som jag blev glatt överraskad av är ‘Mörk Jord’ av Belinda Bauer. Det var inga häxor som hoppade fram ur skåp utan det läskiga byggdes upp psykologiskt. Sådant är riktigt häftigt. Ser fram emot att höra mer om ditt bokprojekt 🙂

 3. Tack för tipset!!!
  En bok jag gillar skarpt är ”Hanteringen av odöda” av John Ajvide Lindqvist.
  Surrealismen när de döda vaknar till ”liv” igen och hur samhället reagerar på detta och hur individer reagerar. Det var en sån bok jag inte kunde lägga ifrån mig även efter att jag läst klart den.

Skriv en kommentar