Mind your own business

Mitt problem, Ditt problem, Guds problem

Problem uppstår alltid i livet, det är vad du väljer att fokusera på som kommer att avgöra hur du mår.

Jag lyssnade på en härlig podcast av Kjell Enhager nyligen. Han satte ord på någonting jag ofta tänkt på.

  • My business – Det är sådant som jag själv kan påverka, mitt egna beteende, mina handlingar.
  • Your business – Det är sådant som andra gör och kan påverka, andra människors val och andras beteende.
  • God’s business – Det är till exempel väderförhållanden, sådant som varken du eller jag kan göra någonting åt.

 

Vems business är det att det regnar? Guds såklart.

Vems business är det att grannen inte tagit ner julbelysningen i April? Grannens såklart.

Vems business är det att jag stör mig på att grannen inte tagit ner julbelysningen i april? Mitt såklart.

Hur mycket tid spenderar du i andras business och hur mycket fokus lägger du på dina egna affärer? Om man stannar i sitt eget problem så handlar det inte om hur man ska tvinga grannen att ta ner belysningen, det handlar om att fråga sig själv varför man gör en så stor sak över någon annans affärer, för inte bryr man väl sig så mycket över lite lampor och en ren?

I skrivandet blir det ännu tydligare. My business är att jag sitter ner och skriver. Det är upp till mig, det är jag som har kontrollen över själva skrivandet. Det är your business om du ogillar min bok, det kan inte jag kontrollera. Det är ingenting som jag kan göra någonting åt.

God’s business då? Ja, jag tror att 90% av författarskapet kan präglas av detta. Så fort vi släpper ut texterna för omvärlden att ta emot. En novelltävling man inte vinner, ett förlag som tackar nej, en agent som inte hör av sig. Oddsen för att din bok råkar bli färdig just när någonting kusligt likt handlingen sker på riktigt… Din bok går från fiktion till osmakligt temaval (som filmen Gone Baby Gone av Ben Affleck). Sånt kan man inte göra någonting åt eller hur?

Så om alla hatar boken och ingen vill ge ut den eller om man får influensan under en skrivarresa, då får man fråga sig, vad är min business i det här?

Det är att fortsätta, fortsätta skriva när det väl går. Kontroll har du i din business, så vems business brukar du befinna dig i mentalt?

Man kan lyssna på Kjells vinterprat här.

Skriv en kommentar