Top 5 ställen att skriva sin bok på i Stockholm

Top 5 ställen att skriva sin bok på i Stockholm

Du är befinner dig i Stockholm och letar efter ett ställe att skriva på? Oroa dig inte, här är platserna som nästan skriver din bok åt dig.

Top 5

Kulturhuset.

+ Stort, många val, kafé, bar, bibblan (gratis). Du kan spela schack med främlingar. Annorlunda klientel från ditt typiska kafé. Bibliotek ifall du vill sitta och läsa något. Utsikt om du gillar sånt. Öppnar tidigt på vardagar.

– Stänger lite tidigt.

öppettider

Måndag–fredag 9–19.30
Lördag–söndag 11–17

Top 4

Hotellrum. Jag skämtar inte. Ta in på hotell. Du kan sprida ut dig, få room service, äta godis, sova en stund. Och du har rummet i 24 timmar. Stockholm är fullt av hotell. Sitter du på ett kafé där du tvingas ta in en kaffe för 50:- varje timme så kommer du sitta med samma slutnota ändå, men med skakiga händer. Gå in på ett hotell som funkar för dig och fråga om de kan erbjuda dig något bra pris för något outhyrt rum. Du kan komma billigt undan. Annars är alla hotell-lounger perfekta ställen att sitta på utan att köpa någonting. Häng en kamera runt halsen bara.

+ Du är som hemma men ändå inte. Du slipper städa efter dig och kan vara naken. Du har ingen anledning att lämna rummet. Gym eller spa kan ingå i vissa hotell. Du kan lämna och komma tillbaka och låsa in dina saker. Ta med egen mat.

– Hela projektet med att checka in-ut. Ibland är hotellets wi-fi skräp, testa innan och ställ frågor, be om ett rum med bord, du kan misstas för prostituerad om du ber om ett rum för ”ett par timmar” så undvik det, priset är detsamma och du vill undvika hotell som går med på det (!)

Öppettider

24/7

Top 3

Espresso House Konserthuset

Här behöver det inte kosta en krona om du är fräck nog att bara sätta dig. Gamla personalen tänker att du väntar på någon, nya personalen att de tidigare städat undan din kopp, men framförallt så bryr de sig inte.

Öppettider

M-T 06.30-23
F 06.30-24
L 08-24
S 08-22

+ Total anonymitet, stor omsättning på människor, personalen stressar inte iväg dig, kan man norpa en soffa så är man i himmelen. Långa öppettider.

– Kommer du hit ”fel” tid så är det fullt trots att det är enormt. Undvik helger och dyk upp innan 15-tiden på vardagar.

Top 2

Kungliga Biblioteket

Öppettider

Måndag–torsdag: 9-19
Fredag: 9–18
Lördag: 11–15
Söndag: Stängt

+ knäpptyst, du kan lämna din dator utan att vara orolig för att den försvinner, klädskåp/låst förvaring, toaletter, billigt kafé i anslutning (Man kan sitta i kafét och skriva och kan då prata och låta hur mycket man vill). Fantastisk miljö. Är du i Stockholm och inte ska hit för att skriva så gå hit bara för att gå hit. Någon riktigt cool kan råka sätta sig bredvid dig.

– Dåliga öppettider, någon riktigt skum kan råka sätta sig bredvid dig och sabba din koncentration. Många som glor på dig av någon anledning. Hela ”allt ska vara i en genomskinlig påse” kan vara irriterande.

Topp 1

Valfritt kafé i en galleria.

Typ SKHLM, Täby C, Nacka Forum, Kista galleria, Kungens Kurva, Liljeholmen, Mall of Skandinavia, MOOD, NK, Gallerian. (De tre sista är ifall du bara måste vara inne i stan.) 

Desto större ställe, desto bättre. Många gallerior lockar med gratis Wi-Fi. Du behöver inte ens lösenord och det är inte tidsbegränsat (Wayne’s coffee I’m looking at you). De små kaféerna på Södermalm där du får ögonkontakt med personalen ska du undvika. Det spelar ingen roll om det är lugnt att du sitter där. När det kommer in fjorton hipsters som vill spendera sina pengar kommer din kalla espressokopp göra sig påmind och du kommer att sticka därifrån för att inte förstöra för stället (som du bör).

+ Stor variation, du behöver inte bry dig om vad du har på dig eller hur du ser ut, det finns alltid någon Urkel-kopia med tofshår och gamla mjukisar som är värre.

– Du kan hamna bredvid småbarnsföräldrar och därmed få lyssna på babblarna i fyra timmar. Välj sittplats med omsorg. Toaletterna är oftast samlade i gallerian någonstans.

Min senaste flört? Kungen Kurva! Har hittat en fåtölj bredvid ett eluttag med übersnabb wi-fi där ingen kan se över ens axel och personalen vet hur man gör en riktig americano. Heaven. 

Öppettider

Varierar, allt mellan 10-22 på vardagar och 11-18 på helgen.

 

Skriv en kommentar