Vad du än vill göra, sätt igång bara

Vad du än vill göra, sätt igång bara

Jag har en känsla av att du vet vad jag pratar om

Det där projektet, bloggen, hemsidan, novellen, boken, det där som alltid lurar i bakhuvudet. Sätt igång bara. Det finns en anledning till att du inte kan sluta tänka på det och det är för att du vet, innerst inne, att du borde bara köra.

Så skicka e-postmeddelandet, köpa domännamnet, ring det där samtalet. Oavsett vad det tar, börja.
Kanske kommer din idé att bli en stor framgång, kanske tänds en liten, liten låga, kanske rinner det ut i sanden. Är du inte skyldig dig själv att ta reda på vilket det blir?
Kanske känner du dig osäker, oförberedd eller okvalificerad. Men vad du har just nu är tillräckligt för att börja. Du är tillräcklig. Så, sätt igång.

Om du väntar på ”rätt tid”, kommer du att vänta för evigt

Om din idé är värd någonting kommer du i själva verket aldrig känner dig redo. Framsteg kommer från det obekväma, osäkra och läskiga. Det är då det plötsligt blir meningsfullt. Det är då det blir intressant.
Du kan förbereda och planera och överanalysera så mycket du vill. Det verkliga lärandet börjar när du börjar skapa. Skönheten ligger i utmaningen. Tillväxten är i kampen. Strävan.

Vänd ”Jag är inte säker på att jag kan” till ”Jag ska räkna ut det”

Börja nu, arbeta hårt och du kommer att räkna ut resten. Bara börja. För den där oron du har, som du lägger på framtiden, den kommer du inte behöva hantera. Det är du i framtiden som kommer att få hantera det och tro mig, du i framtiden är bättre rustad för det som kommer då. Just för att du började nu. Alla som äntligen tar det där steget känner efter ett tag ”Varför gjorde jag inte det här tidigare?!”
Om du oroar dig för vad folk kommer att tänka, låt bli. Det kommer alltid att finnas någon som hejar på dig och någon som buar åt dig. Det säger ingenting om dig som person eller om din idé är bra. Det enda du kan ångra är att välja att göra ingenting. Wayne Gretzy sa att han missade 100% av alla skott han aldrig sköt. För det enda vi kan garantera är misslyckande, genom att aldrig ha tagit ett steg mot våra mål. Misslyckande är där vi börjar, det är start på brädspelet. När vi kastar tärningen och tar det där första steget är vi redan ett snäpp förbi misslyckandet. Vi får erfarenhet och vi samlar lärdomar, lär känna nya människor och utvecklar oss själva. Vi växer lite som personer.

Din idé kan inte vänta, låt den inte hinna lämna dig, bara börja

Innan du vet ordet av det kommer våren förvandlas till vintern och 2016 kommer att förvandlas till 2017. Den enda personen som styr din tid är du. Gör det där du vill göra i år, börja idag, kanske öppnar du bara ett block eller hittar på ett roligt namn eller ringer det där samtalet. Men inom dig kommer världar att förflyttas för att du tog det där lilla steget och valde att kasta tärningen.

Bara du börjar så är du på väg, så börja nu

Jag startade faktiskt den här hemsidan för två år sedan. Jag lärde mig genom att göra, jag tog några steg framåt och insåg att en rätt lång tid hinner gå när man tittar upp för första gången. Även den där ”onödiga” kursen i html lärde mig någonting som jag har nytta av idag. För fem år sedan när jag pillade i photoshop och illustrator, allt det där skördar jag nu. Småsaker i stunden. Kanske lyssnade jag på en viss podcast för ett halvår sedan? Kanske läste jag en bok, hade en konversation, kanske reste jag någonstans. Det jag vet med säkerhet är att saker och ting inte började falla på plats förrän jag tog ett bestämt steg mot mitt mål. Ett konkret steg. Då föll allting på plats. Ingenting kändes meningslöst, allt fick ett syfte.

Känslan är densamma som när ett flygplan lyfter. Du sitter där, lite nervös, ska vi krascha? Kommer det bli turbulent. På 7 minuter är man plötsligt uppe i luften och skylten för säkerhetsbältet släcks, man är på väg. Det är där jag sitter nu. Flyin’ high. 

På väg mot mitt mål, med ett glas champagne i handen

 

Skriv en kommentar